Szuperhősök Világa

Szuperhősök Világa

Holdlovag - előzetes elemzés

2022. január 18. - Egy Képregény fan

Holdlovag - Előzetes elemzés

12.jpg

Kijött a Holdlovag sorozat első előzetese, ezért úgy gondoltuk jó lenne, ha kielemeznénk ezt.
Viszont, előtte kezdjük az alapoknál és beszéljünk kicsit a képregényes karakterről. (Természetesen az eredeti, 616-s Föld-ről származó verzióról lesz most szó.) Marc Spector egy tengerészgyalogos volt, akit kirúgtak a disszociatív személyiségzavara miatt. Elkezdett a CIA-nek dolgozni, majd kilépett és illegális bunyókban vett részt, míg nem találkozott Jean-Paul "Frenchie" Duchamp-pal. Zsoldosok lettek, majd együtt dolgoztak Raul Bushmannal, akivel Észak-Szudánban ki akartak fosztani egy régészeti lelőhelyet. Bushman megölte Peter Alrunet, a vezető archeológust. Mikor Marlene Alrunet (Peter lányát) is megpróbálta megölni akkor Spector rátámadt Bushmanra. Raul halálosan megsebesítette Marcot és kishíján végzett ott az összes emberrel. Spectornak sikerült elérnie Khonshu, az Egyiptomi Hold isten sírjáig és meghalt, de Khonshu kapcsolatba lépett a lelkével és felajánlotta neki, hogy visszakaphatja az életét a szolgálataiért cserébe. Spector belement az alkuba, visszatért az halálból és bosszút állt Bushman emberein, de Raul elmenekült. Spector később Holdlovaggá, Khonshu öklévé, az Éjszakai utazók védelmezőjévé vált.
Spectornak disszociatív személyiségzavara van, azaz nem csak egy személyiség létezik a fejében. Az első személyiségek amik létrejöttek azok Steven Grant és Jake Lockley voltak. Később született meg Holdlovag, mégkésőbb pedig Mr Knight is létrejött. Marc Spector az a személyiség ami azelőtt létezett, mielőtt a többi létrejött volna. Ő a zsoldos, az ex-tengerészgyalogos. 
Steven Grant a milliomos, ő pénzeli Holdlovag bűnöldöző karrierjét. Azt a pénzt fekteti be amit Spector zsoldoként megkeresett. Jake Lockley egy taxisofőr és egy igazi seggfej. Ezt a személyazonosságot arra használja, hogy infót gyűjtsön az utcákon Holdlovagnak. 
Holdlovag a Marvel képregények sötétebb hősei közé tartozik. Nem okoz neki problémát, ha meg kell ölnie az ellenfelét. Bushman arcát konkrétan levágta és maszkként is hordta azt. A jelenlegi Holdlovag képregénysorozatban például előszeretettel öl vámpírokat, végzett Vermin klónjaival, valamint láncfűrésszel aprított zombikat is. (Ami mellesleg mai napig a kedvenc képregénypanelem.)
Vannak képességei. A Hold állásától függ, hogy milyen erős. Újhold idején képes felemelni fél tonnát, teliholdkor akár kettőt is. Nem képes meghalni, minden egyes alkalommal mikor halálos sebet szerez, Khonshu visszahozza az életbe. Képes irányítani a holdköveket, így a Mjölnirt is (ami Uru fémből van, ami pedig holdkőnek számít) képes volt Thor ellen fordítani. (Vicces tény, Thort simán pofánvágta a pöröllyel több alkalommal is, viszont mikor Khonshu a Fekete Párducra támadt vele, a Mjölnir nem volt hajlandó eltalálni.) 
A végére pedig néhány kisebb érdekesség:
- Marc Spector zsidó származású. Az apja rabbi volt, de ő nem gyakorolja a vallást.
- A 2018-es Bosszúállók képregénysorozatban ankhok segítségével ellopta Vasököl, Szellemlovas és a Legfőbb Varázsló erejét. Megpróbálta Fekete Párductól is elvenni a képességeit, de nem járt sikerrel, mivel azok a véréhez kapcsolódnak.
- Holdlovag disszociatív személyiségzavara olyannyira fejlett, hogy képes kiválasztani, hogy melyik személyisége irányítson, az alapján, hogy melyikőjük kell az adott feladathoz. Például, ha mocskosan kell harcolni akkor Lockley az értelmes választás.
- Holdlovag a "Werewolf by Night" 32. számában debütált, 1975-ben. Ekkoriban nem jófiúként jelent meg, hanem egy zsoldosként, akit a Bizottság felbérelt, hogy fogja el Jack Russellt. Végül mikor rájött, hogy a Bizottság mit tervez, oldalt váltott és segített Russellnek leállítani a Bizottságot.

15.jpg


Most pedig térjünk rá az előzetesre és kezdjük a legelején. Steven az ágyban fekszik és egy rubikkockával játszik, miközben halljuk ahogy valamiféle éjjeli vonalat hív vagy valamiféle "ébren tartó" appot használ. Meggyőződik arról, hogy az ajtó teljesen be van zárva és kikötözi magát az ágyhoz egy számzáras lakattal. Ebből ítélve valószínűleg nem akar elaludni, mert attól fél, hogy álmában csinálni fog valamit. Steven többször is megemlíti, hogy nem képes megkülönböztetni az álmait a valóságtól. Emiatt szerintem elég valószínű, hogy valamelyik másik személyisége, Marc Spector vagy Jake Lockley veszi át az irányítást akkor. Azaz igazából azok sem álmok, szimplán egy másik személyisége emlékei.
1.png

Ezek után láthatunk néhány képsort a városról ahol lakik. A buszból és az épületek stílusából ítélve ez London. Ami kissé szokatlan, tekintve, hogy Holdlovag főként New Yorkban tevékenykedik, viszont nem túl meglepő, elvégre itt él Penge és Fekete Lovag is. Szóval a jövőben könnyebb lesz összehozni Éjfél Fiait, elvégre mindhárman egy országban élnek. 
2.png

Steven egy múzeum ajándékboltjában dolgozik. Mikor az épület felé tart akkor láthatjuk a plakátokat az Ősi Egyiptomról szóló kiállításról. Ennek bizonyára lesz jelentősége a sorozatban, tekintve, hogy Holdlovag erősen kapcsolódik az Egyiptomi mitológiához.
3.png

Ezek után felbukkan Khonshu, az Egyiptomi Hold isten. Láthatóan sokat merítettek a képregényes dizájnból. Kb 3-3,5 méter magas és ott van a feje helyén a madárkoponya. A képregényekben ő volt az aki visszahozta az életbe Marcot, miután Bushman végzett vele. Emiatt Spector Khonshu hű katonájává vált. Láthatóan Steven nem ismeri fel őt ebben a jelenetben, azaz Khonshu valószínűleg Spectorral vagy Lockleyval köthetett alkut.
4.png

1 percnél láthatunk egy jelenetet mikor Marc ránéz egy üvegbitrinre és kétszeresen tükröződik vissza az arca, viszont mikor elsátál, a tükörképek ott maradnak. Ez valószínűleg egy utalás arra, hogy nem egy személyisége van és a két tükörkép igazából Spector és Lockley.
5.png

Pár másodperccel később Steven kivesz egy telefont és egy kulcsot egy falból. A telefon elkezd csörögni és egy nő elkezd üvöltözni Stevennel, majd Marc-nak szólítja. Azaz a nő nem Steven Grantként ismeri, hanem Marc Spectorként.
A feliratoknak hála kiderül, hogy a nő neve Layla, ami nem egy túl gyakori név a képregényekben. Az egyetlen illető akinek hasonló neve van és kapcsolódik Holdlovaghoz az Lyla DeCriscio. Az ő történetébe most nem mennék bele túlságosan mivel konkrétan csak két képregényben jelent meg és simán kinyírták. Ami lényeges az az, hogy Holdlovag akkor találkozott vele mikor beépült a Société des Sadiques-be, magyarul a Szadisták Társaságába, hogy levadásszon egy náci szektavezért, akit Ernst-nek hívtak. (Érdekes tény: Ernst-nek köszönhető, hogy Marcnak disszociatív személyiségzavara van.) Amit még érdemes megemlíteni az az, hogy decemberben Alex Perez, a The Cosmic Circus újságírója írt egy cikket, miszerint a sorozatban May Calamawy karakterét "Layla"-nak hívják. Annyi biztos, hogy Layla karakterének a sorozatban nagy szerepe lesz.
6.png

1:15-nél felbukkan a sorozat főgonosza akit Ethan Hawke alakít. A feliratok szerint a karakterét Arthur Harrownak hívják, ami azért érdekes, mert a karakter felbukkant annó a Holdlovag képregényekben, de csak egy számban. Itt most két lehetséges opciót látok. Az első az az, hogy ez egy álnév, amit azért adtak a karakternek, hogy a rajongók ne jöjjenek rá melyik karakterről van szó igazából. A másik az, hogy a sorozatban tényleg ez lesz a neve és egy olyan karaktert játszik akinek az igazi neve nem ismert. Az utóbbi leírás pont illik a Napkirályra (Sun King-re), akiről csak annyit tudunk, hogy ő volt a 86-os páciens. A Napkirály a képregényekben egy bipoláris zavarban szenvedő férfi, akit ugyanaz a Dr Emmet kezelt, aki korábban Marc Spector pszihitátere volt. Bipoláris zavarban és amnéziában szenved, mellesleg azt hiszi, hogy ő Amon Ra, az Egyiptomi Nap isten manifesztációja. Nem lepne meg, ha a sorozatban is hasonló dolog történne és azt hinné magáról, hogy egy isten vagy, ha lényegében ő lenne Amon Ra ökle, úgy, mint Khonshunak Holdlovag.
Annó szó volt arról is, hogy Hawke talán Drakulát játsza, de tekintve, hogy fényes nappal sétálgat kint az utcán, szerintem kizárt, hogy vámpír.
7.png


A korábbi interjúkból megtudhattuk azt, hogy Ethan Hawke egy szektavezért alakít, amit az előzetes meg is erősít. Mikor a követői letérdelnek előtte, látható, hogy néhány emberénél fegyver van. Valamint ott áll a tömegben Marc/Steven/Jake egy fehér kapucnis pulcsiban, azaz biztos el fog látogatni arra a helyre ahol az emberek gyülekeztek és találkozni fog a Napkirállyal. Lehetséges, hogy Layla a szekta foglya és Marc/Steven/Jake megpróbálja őt kiszabadítani vagy valami hasonló dolog fog történni.
8.png


1:20-nál egy jelenetben újra egy tükröződő felületen mutatják azt, hogy nem egy személyiség létezik ugyanabban a testben. Itt már Marcnál van a kontroll és Steven látható az üvegen, amit utána Spector összetör. A feliratok is megerősítik, hogy itt nem Steven, hanem Marc irányít.
9.png


1:24-nél láthatunk egy jelenetet ami valószínűleg egy elmegyógyintézetben játszódik ahová bezárták Marcot/Stevent/Jaket. Lehet, hogy ez egy flashback jelenet, de az is elképzelhető, hogy a Napkirály záratta be oda, hogy ne legyen az útjában.
A következő képsorokban Marc/Jake egy autóval menekül, majd útközben Steven veszi át az irányítást. Legalábbis az arcából ítélve nem tudja, hogy miért véres a keze és miért van nála fegyver. Spector zsoldos volt, szóval nem rémülne meg, ahogy Lockley sem. Azaz ő ekkor valószínűleg Steven.
Mellékesen megemlíteném, hogy a furgon amivel elhajt, megjelnik a szektás jelenetben is és ugyanazt a ruhát viseli, azaz valószínűleg ellopta a furgont és próbál elmenekülni vele a Napkirály emberei elől.
10.png


1:32-nél láthatunk egy piramist és benne Marcot. Valószínűleg ebben a jelenetben fogja Khonshu feltámasztani Spectort és itt válik Holdlovaggá. Majd van egy jelenet egy nyilvános mosdóban, ami szerintem azt a pillanatot mutatja be mikor Steven Grant először tapasztalja meg a Holdlovaggá válást.
1:38-nál láthatjuk ahogy a ruha konkrétan Marc teste köré épül. Azaz elég valószínű, hogy a ruhának természetfeletti eredete van. Vagy persze ott van az a lehetőség is, hogy csak hallucinál.
11.png

Ezek után jön az előzetes egyik, ha nem a legérdekesebb jelenete. Egy nyilvános mosdóban (valószínűleg ugyanabban amiről korábban szó volt) Holdlovag valamiféle lénnyel harcol, ami egyértelműen nem ember. A fejéből és a lábaiból ítélve két opció jut eszembe. Vagy egy vérfarkas vagy Anubis. Egyik se lenne túl meglepő. Elvégre Holdlovag karaktere egy Werewolf by Night/Az Éjszaka Vérfarkasa képregényben debütált és megküzdött a címszereplővel, Jack Russellel, aki mellesleg nemsokára meg fog jelenni az MCU-ban is. Saját Halloweeni különkiadást fog kapni.
Viszont a fejdísz és a lábán található arany ékszer miatt valószínűbbnek tartom, hogy ez itt Anubis. Mellesleg annó pletykáltak is arról, hogy Holdlovag istenekre fog vadászni a sorozatban, szóval nem lenne meglepő, ha őt is látnánk.
(Még itt meg kell említenem, hogy a Disney Plus napon kiadott teaserben láthatjuk ahogy May Calamawy karakterét elragadja valamiféle lény, aminek arany karperece van ás ahogy Steven a múzeum padlóján ijedten fekszik és egy magas, vékony, világító szemű, nem túl emberi alak közeledik felé. Ezek szintén Anubisra utaló jelek.)
13.png

Végül pedig láthatjuk a Holdlovag ruhát. Ami számomra elég érdekes az az, hogy a bal oldali képen a mellkasrésznél kivehető egy Ankh formája. A jobb oldali képen ez nem látszik, azaz lehetséges, hogy a sorozat alatt változni fog a ruha.
14_1.png

Az előzetesből ítélve a sorozat sokat fog foglalkozni a címszereplő disszociatív személyiségzavarával, valamint a többi mentális problémájával és a nézők nem fogják tudni, hogy amit látnak az valóságos vagy csak egy mentálisan sérült ember hallucinációja vagy mindkettő egyszerre.
Ami a sztorit illeti, a hivatalos szinposzis szerint Spector bele fog keveredni az Egyptomi istenek közötti háborúba. Valószínűleg ez a háború Khonshu és Amon Ra között fog dúlni, de a harcot a katonáik fogják megvívni, akiket mi Holdlovagként és Napkirályként ismerünk. Az előzetesből ítélve, Anubis Amon Ra mellett fog állni és lehet, hogy pont azért volt ott a múzeumban, hogy végezzen Khonshu öklével.

 

Köszönöm, hogy végigolvastad. Remélem érdekesnek találtad ezt az írást és tudtam újat mondani. Amennyiben szeretnék hasonló posztokat olvasni, néz körül a blogunkon.

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr4516817544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása